KOLAGEN

– POZNAJ JEGO TAJEMNICE

Kolagen to najbardziej powszechne białko w Twoim organizmie (aż 30% wszystkich białek). Zbudowany jest z aminokwasów, charakteryzuje się wytrzymałością oraz dużą elastycznością. Podstawową funkcją kolagenu jest łączenie ze sobą komórek1. Stanowi on element budulcowy większości organów, zwłaszcza skóry, kości, zębów, chrząstek, ale także naczyń krwionośnych oraz rogówki oka2. Dobrze przyswajalną formą kolagenu są peptydy kolagenowe, np. VERISOL®, posiadające badania naukowe3.

Kolagen w suplementach do picia może mieć różne źródła, najczęściej jest to kolagen rybi lub wołowy. Nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących wyższość jednego źródła kolagenu nad drugim4. Najważniejsze, żeby kolagen zawierał przebadane naukowo, hydrolizowane peptydy kolagenowe, np. VERISOL®. Wybierając suplement do picia, weź pod uwagę swoje preferencji smakowe, dietę lub ewentualne alergie. Remé Kolagenowa Formuła Piękna to unikalna kompozycja peptydów kolagenowych VERISOL®, witamin i składników mineralnych. Daj się zaskoczyć efektom i pamiętaj, że piękno jest w Tobie.​

Kolagen w suplementach do picia może mieć różne źródła, najczęściej jest to kolagen rybi lub wołowy. Nie ma jednoznacznych dowodów naukowych wskazujących wyższość jednego źródła kolagenu nad drugim4. Najważniejsze, żeby kolagen zawierał przebadane naukowo, hydrolizowane peptydy kolagenowe, np. VERISOL®. Wybierając suplement do picia, weź pod uwagę swoje preferencji smakowe, dietę lub ewentualne alergie. Remé Kolagenowa Formuła Piękna to unikalna kompozycja peptydów kolagenowych VERISOL®, witamin i składników mineralnych. Daj się zaskoczyć efektom i pamiętaj, że piękno jest w Tobie.​

1) Di Lullo, Gloria A.; Sweeney, Shawn M.; Körkkö, Jarmo; et al. (2002). „Mapping the Ligand-binding Sites and Disease-associated Mutations on the Most Abundant Protein in the Human, Type I Collagen”. J. Biol. Chem. 277 (6): 4223–31. // „Leather grown using biotechnology is about to hit the catwalk”. The Economist. 26 August 2017. Archived from the original on 1 September 2017. Retrieved 2 September 2017.// Britannica Concise Encyclopedia 2007 // Sikorski, Zdzisław E. (2001). Chemical and Functional Properties of Food Proteins. Boca Raton, Florida: CRC Press. p. 242. ISBN 978-1-56676-960-0. // León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019 Nov 7;24(22):4031. // Sobczak-Kupiec A, Drabczyk A, Florkiewicz W, et al. Review of the Applications of Biomedical Compositions Containing Hydroxyapatite and Collagen Modified by Bioactive Components. Materials (Basel). 2021;14(9):2096. Published 2021 Apr 21.
2) Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A,​ Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, VOL 29 NR 11/12’19 (342/343)​
3) Skov K, Oxfeldt M, Thøgersen R, Hansen M, Bertram HC. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 May 13;11(5):1064.
4) Ricard-Blum S. The collagen family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan 1;3(1):a004978. doi: 10.1101/cshperspect.a004978. PMID: 21421911; PMCID: PMC3003457.​ https://www.mdhair.co/article/marine-collagen-vs-bovine-collagen-what-s-the-difference​

SUPLEMENT DIETY